Witam
ostatnio mam taki problem, iż czasem przy włączeniu klimatyzacji słychać dźwięk jakby gdzieś luźno latały jakieś części metalowe, po wyłączeniu klimatyzacji przestaje
może to być alternator, np podczas obciążenia silnika ?
Byłe...:
Skoda S100L, rok produkcji: 1974
Skoda 120L, rok produkcji: 1988
Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005
Podbije pod temat- auto ma manualną klime. Po włączeniu przycisku AC wydobywa się przez kilka sekund dziwny dzwięk coś jakby drobne tarcie/ piszczenie lub jakby coś się zasysało (cięzko mi to okreslić). Klima w sumie chłodzi ale dosyć słabo - pewnie trzeba ją nabić ale martwi mnie ten dzwięk co trwa przez kilka sekund po włączeniu klimy. Sprzęgiełko? łożysko czy coś innego - jak myślicie ? I jak to najlepiej sprawdzić?
u mnie, tak jak napisał robekcool, było walnięte sprzęgiełko
Byłe...:
Skoda S100L, rok produkcji: 1974
Skoda 120L, rok produkcji: 1988
Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005
Podbije pod temat- auto ma manualną klime. Po włączeniu przycisku AC wydobywa się przez kilka sekund dziwny dzwięk coś jakby drobne tarcie/ piszczenie lub jakby coś się zasysało (cięzko mi to okreslić). Klima w sumie chłodzi ale dosyć słabo - pewnie trzeba ją nabić ale martwi mnie ten dzwięk co trwa przez kilka sekund po włączeniu klimy. Sprzęgiełko? łożysko czy coś innego - jak myślicie ? I jak to najlepiej sprawdzić?
musisz nabić klimę. Poproś żeby Ci pokazali wydruk z klimy to zobaczysz jaką pełną miałeś klimę.
Miałem podobny problem - podjechałem do klimatyzatora 8) nabił mi klimę i się okazało, że mam 20g gazu tylko dlatego były takie dźwięki
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
ruwado masz nabita klime :?: może warto podjechać na sprawdzenie może jest jakiś wyciek płynu, może kompresor
teraz jadę w poniedziałek do serwisu klimy. Ale jak nabiłem w zeszłym roku, to też było słabo.
Zamieszczone przez kiki
ruwado, sprawdź czy po włączeniu klimy chodzą Ci dwa wiatraki czy tylko jeden
chodzą dwa (w zeszłym roku padł duży i był wymieniony).
[ Dodano: Wto 31 Maj, 11 12:32 ]
No i klima sprawdzona. Nabita (wcale nie ubyło czynnika od zeszłego roku), odgrzybiona ozonem, nowy filterek, wymieniony osuszacz po 6 latach. Gość powiedział, że jak przyjechałem, temperatura była około 7 - 7,5 oC. Po serwisie spadło do 6 oC. Powiedział, że niestety sprężarka się zużywa i po 6 latach wydajność spada. Jak bedzie za mało chłodno, to trzeba sie brać za sprężarkę.
Komentarz